Selectie Turnen

Turnselectie en wedstrijden

Soepel, vlot, technisch perfect en met veel plezier. Zo voer je als turnster op de toestellen je oefeningen uit. Je traint om steeds leniger, sterker en beter te worden. Die souplesse en plezier in turnen kun je krijgen als je lid wordt van onze turnselectie.

In principe kan iedereen meedoen aan turnen. Je kunt alleen niet zomaar lid worden van de selectie. Hiervoor word je door de betreffende leiding gevraagd of je doet mee aan de proeftraining die Rap en Snel ieder voorjaar organiseert voor meiden die mee willen gaan doen aan turnwedstrijden. 
In overleg wordt er dan bekeken of je een aantal weken mee gaat trainen om zo van beide kanten uit te proberen of het bij je past. Als het van beide kanten goed bevalt dan word je lid van onze turnselectie en ga je oefenen voor de wedstrijden. Je hoeft dan nog geen ster te zijn op de brug, balk of vloer, maar dit kun je dan wel worden! Goede, technisch geschoolde trainsters staan voor je klaar.  Ze helpen je, ze kijken naar wat je al kan en durft, maar ook naar wat je nog kan en wil leren.

Binnen het dames turnen zijn er verschillende leeftijdscategorieën en verschillende niveaus. Leden van Rap en Snel nemen momenteel deel aan wedstrijden in de 4de en 5de divisie.

 

Onderdelen dames turnen:

Sprong
Bijna iedereen heeft tijdens de gymles of op straat wel eens over een bok of een paaltje gesprongen. Maar bij turnen merk je pas hoe heerlijk het is om echt te kunnen zweven over de pegasus en hoe veel gemakkelijker dat gaat met een goede aanloop en goede aanwijzingen. Een sprong is een snelle krachtsexplosie: na een aanloop en krachtige afzet spring je in enkele seconden over de pegasus. Het valt niet mee om daarna perfect tot stilstand te komen, maar dat leren we je allemaal.

Brug ongelijk
Tijdens de brugoefening merk je hoe belangrijk het is om je arm- en buikspieren goed te ontwikkelen. Je stemt de bewegingen goed op elkaar af, dat vereist een goed coördinatievermogen. Je wisselt in de oefening voortdurend tussen zwaaien, hangen en steunen. Beheersen van je beenspieren leer je tegelijkertijd, want het is de bedoeling dat je benen netjes gestrekt meezwaaien.

Balk
Het werken op de balk is een kwestie van de juiste bewegingstechniek en balans. De oefeningen leer je eerst op de grond of balkverbreder, om daarna de stap naar de smalle evenwichtsbalk te zetten. Veel oefenen zorgt dat je de juiste lichaamsspanning krijgt om op een balk van 10 cm breed, bijvoorbeeld een handstand te maken.

Vloer
Bij de vloeroefening werk je in wedstrijden op een verende mat van 12 bij 12 meter. Op jonge leeftijd is dat nog een oefening zonder muziek, maar wanneer je ouder wordt mag je een oefening op muziek laten zien. De muziek is erg belangrijk en die is één geheel met je oefening. Je bouwt een oefening op naar eigen kunnen, precies zoals die bij jou past. Je beweegt afwisselend snel en langzaam, springt hoog en ver, maakt salto’s. Wervelende acrobatische elementen worden aan elkaar verbonden door gymnastische dansbewegingen.