Peutergym

Spelen en bewegen

Hollen, springen, klauteren, hinkelen: de meeste peuters doen niets liever! Ze hebben er plezier in om in een boom te klimmen, te schommelen in de speeltuin, thuis op de bank of op bed te springen. Spelen en in beweging zijn: voor peuters is dat hetzelfde. De meeste ouders begrijpen dat bewegen belangrijk is en zullen hun peuter daarvoor ruimte geven. Maar lang niet overal is er voldoende bewegingsruimte voor peuters.

Wanneer?
Vanaf 2 1/2 jaar kan uw kind bij ons terecht. Maar niet ieder kind is daar al aan toe. Een keertje kijken met uw peuter is altijd te proberen, dan kunt u zien hoe hij/zij het vindt. Lukt het nog niet, wacht dan nog een half jaartje, dan kunt u het nog eens opnieuw proberen. Overleg met de leiding van de peutergroep kan daarbij een steun zijn.

Ontwikkeling
Peuters zijn nog volop in ontwikkeling. Op deze leeftijd staat het ontdekken en ervaren van de mogelijkheden die ze hebben met hun lichaam centraal. Peuters oefenen al spelend de hele dag hun lijf: “kijk ‘ns hoe hoog ik al op de schommel durf, hoe goed ik al kan gooien met de bal”. Ze hebben er plezier in en vinden het leuk om steeds opnieuw iets te herhalen dat ze pas geleerd hebben, net zo lang tot ze het helemaal kunnen. Gymnastiek stimuleert hen om op een veilige, leuke manier nieuwe ervaringen op te doen en plezier te krijgen in het bewegen.

Samen spelen
Het leuke van een gymnastiekuur voor peuters is dat ze samen met andere kinderen bewegen. Ze ontmoeten daar niet alleen klasgenootjes maar ook andere kinderen uit de buurt. Ze leren o.a. met elkaar rekening te houden (“pas beginnen als degene voor je van de bank af is”). In de gymnastiekles wordt ook aandacht besteed aan het oefenen in samen spelen door bijv. tikkertje, zakdoekje leggen en allerlei kring- en dansspelletjes te doen. Ook wordt vaak muziek gebruikt. Veel kinderen vinden bewegen op muziek heerlijk.